Platform

Freelance platform aangeklaagd wegens oneerlijke concurrentie en vermeend belastingontduiking

Digitale prikbord Temper kost Nederland op jaarbasis gemiddeld 18 miljoen euro aan belastingen en premies. Uit eigen onderzoek beweren FNV en CNV dat Temper exact hetzelfde doet als een uitzendbureau. Echter betaalt Temper niet de belastingen en premies die horen bij het verrichten van uitzending. FNV en CNV vinden dit oneerlijke concurrentie ten opzichte van uitzendbureaus. De vakbonden stappen naar de rechter als het digitale platform haar ‘FreeFlexers’ niet in dienst neemt. In 2019 won de FNV twee rechtszaken tegen freelance platform Deliveroo.

Wat is Temper?

Temper is een digitaal platform dat arbeiders in de horeca, logistiek en schoonmaak koppelt aan opdrachtgevers in deze sectoren. Personen die via het digitale platform aan de slag gaan, doen dit op freelance basis.

Onderzoek FNV Handhaving en Flex

In het onderzoek van de FNV Handhaving en Flex, beargumenteert de vakbond waarom het freelance platform eigenlijk een uitzendbureau is. In het ‘Witboek Temper’ is te lezen dat het freelance platform, bemiddelt in niet zelfstandig werkend personeel als zijnde zelfstandigen. Deze ZZP’ers, freelancers en door Temper ook wel FreeFlexers genoemd, werken samen met vaste medewerkers en uitzendkrachten. Het digitale platform betaalt de freelancers uit op dezelfde wijze als een uitzendbureau dat doet.  

Weinig premies en belastingen

Omdat het digitale prikbord niet bekend staat als een uitzendbureau, betaalt Temper weinig premies en belastingen, stellen de FNV en CNV. Volgens de berekeningen zou Temper in een uitzendconstructie (conform de uitzend-cao) zo’n 21.146.200 euro moeten betalen aan premies en belastingen. Op dit moment betaalt het freelance platform jaarlijks zo’n 4.878.600 euro.  

Pensioengelden worden niet afgedragen. Conform de uitzend-cao zouden de pensioengelden op 1.804.400 euro uit moeten komen. Opgesomd komt dit neer op circa 18 miljoen euro aan misgelopen belastingen.

Oneerlijke concurrentie uitzendbureau

Doordat de sociale premies en belastingen bij het freelance platform veel lager liggen dan bij uitzendbureaus, zijn de zelfstandigen via Temper veel voordeliger dan bij een tijdelijke kracht van een uitzendbureau.  Uitzendbureaus worden hierdoor uit de markt verdreven.

De vakbonden stellen dat er sprake is van oneerlijke concurrentie. Daarnaast is het niet alleen voor de staatskas en de uitzendbureaus een probleem. ZZP’ers die middels het platform werken, houden netto ook te weinig over, stellen de vakbonden.

Verder zeggen de vakbonden dat er op sommige opdrachten tientallen aanmeldingen komen. ZZP’ers hebben onvoldoende zekerheid van werk. Daarnaast zou het digitale platform de ZZP’ers niet attenderen op bijkomende kosten in het ondernemerschap. Denk aan een aansprakelijkheidsverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering en andere administratieve kosten.

“Ze willen niet de lasten van het werkgeverschap, maar wel de winsten. Temper maakt in haar bedrijfsmodel gebruik van oneerlijke concurrentie waardoor normale uitzendbedrijven de markt uit worden geconcurreerd” zegt FNV-bestuurslid Zakaria Boufangacha

Uurtarief ZZP’er via platform

Schijn bedriegt stellen de vakbonden. Het werk via het freelance platform is een stuk minder lucratief als het lijkt. In het een voorbeeld van de werkzaamheden in de bediening, verdient de ZZP’er 15,52 euro per uur via het platform.

Als daar alle kosten vanaf gaan, blijft er 7,70 euro per uur over. Dit bedrag ligt veel lager dan een tijdelijke kracht die werkt via een uitzendbureau. Een werknemer van een uitzendbureau verdient zo’n 10,92 euro per uur. Daarnaast ligt het bedrag onder de wettelijke minimumloon van 10,05 euro per uur.

Gang naar de rechter

Na Deliveroo klagen de vakbonden Temper aan vanwege de oneerlijke concurrentie. De vakbonden hebben Temper twee weken de tijd gegeven om te reageren en met de bonden in gesprek te gaan.

Reactie van medeoprichter Niels Arntz: “Temper is een digitale ruimte waar opdrachtgever en opdrachtnemer de mogelijkheid hebben om een overeenkomst aan te gaan. Wij werken met zelfstandigen en ons bedrijfsmodel is goedgekeurd door de Belastingdienst. Het is onmogelijk dat personeel minder overhoudt dan het minimumloon.”

Bron: FNV

ZEZ uitkering

Op zoek naar (tijdelijke) professionals?

Bouw je eigen flexpool en beheer ze in je persoonlijke web-based back office

Ik help je graag verder!

ZZP gezocht

Neem vrijblijvend contact met mij op

contact

Of registreer je nu gratis en ga direct aan de slag!

 

ZZP'er en opdrachten gezocht?

Download gratis de APP

ZZP Wet

 ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

     

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image