Leren

Wat kan de ZZP'er leren van Marc Chagall?

De prachtige serie van Jeroen Krabbé, laat ons leren en reflecteren. Marc Chagall heeft vele crisissen gekend, maar krabbelde steeds weer op. Geholpen door mensen om hem heen, of nieuwe mensen in zijn netwerk.

Leren van het verleden en vertalen naar het heden

Wat kunnen we allemaal leren van het verleden. Vele crisissen zijn ons voorgegaan, mondiale- , landelijke- en persoonlijke crisissen. Een prachtig voorbeeld vind ik de aflevering van "Krabbé op zoek naar Chagall". Uit het veld geslagen door de min of meer "verwachtte" slecht nieuws communicatie van ons kabinet, was er tijd voor ontspanning. Totaal onverwacht werd dit een moment van herkenning.

Vertaling van verleden naar heden

In deze aflevering vertelt de bevlogen acteur en kunstenaar Jeroen Krabbé het levensverhaal van Marc Chagall, een van joodse afkomst Russische kunstschilder, geboren in 1887.

Zijn leven is vanwege afkomst en de periode waarin hij leeft alles behalve rooskleurig. Hij maakt vele crisissen mee van allerlei aard. Telkens moet hij zich schikken in zijn lot. Wordt hij teleurgesteld in zijn medemensen en of de personen waarmee hij zaken doet. Soms niet meer in staat om te schilderen, wat hij het allerliefste doet. Op onverwachte momenten komen er kansen voorbij en personen waardoor zijn leven weer een bepaalde wending neemt.

Wat kunnen wij nou met al deze informatie? Het kijken van deze serie, geeft een goed tijdsbeeld, maar geeft ook de crisissen en stressvolle periodes weer waar toen mee moest worden gedeald.

Neem een moment voor jezelf en bekijk deze prachtige serie: 

Zie afleveringen Jeroen Krabbé

Probeer te relativeren en daardoor te innoveren

Door het bekijken van deze prachtige serie, word je gedwongen te relativeren. Natuurlijk is dit niet voor iedereen mogelijk op dit moment. Als je je opgebouwde levenswerk aan diggelen ziet vallen door (noodzakelijke) besluiten van het kabinet. Dat begrijp ik volkomen. Deze pandemie zal waarschijnlijk lijden tot een grote economische crisis. Maar leidt ook tot kansen.

Zoals in een tijd dat Marc Chagall zijn eerder gemaakte schilderijen wilde ophalen in Berlijn - en bleek dat zijn in bruikleen gegeven schilderijen waren verkocht. Marc Chagall was daardoor beroemd geworden.

Zijn opbrengsten waren door de crisis gedevalueerd- niets meer waard. Van verdriet kon hij niet meer schilderen.

Er kwam een kans voorbij van een galeriehouder in Parijs. Hij werd omgeschoold, voor het maken van etsen- ook hiervoor had hij veel talent. Nadat hij er ook achter was gekomen dat zijn schilderijen - die als kinderen voor hem waren in Parijs uit zijn atelier bleken verdwenen.

Het maken van etsen, werd een nieuwe kunstvorm. Met deze nieuwe kunst kreeg hij mooie opdrachten waardoor zowel Chagall als de Galeriehouder Vollare weer gingen floreren.

Tijd voor innovatie

Wat we kunnen leren van vele historische crisissen is dat er altijd weer nieuwe mogelijkheden ontstaan.

Zelf ben ik als facility manager actief. Maar vele mensen werken momenteel thuis. Bedrijfspanden die tijdelijk leegstaan hebben ook zorg nodig, daar kan ik bij helpen. Hetzelfde geldt voor een nieuwe 1,5 meter economie, hier moeten bedrijfspanden op worden voorbereid. Aan de hand van een risico inventarisatie kunnen we het werkbaar maken.

yourneedorganized

Website: YourNeedOrganized.com

Wat mij enorm helpt in deze tijd is om met een groepje ondernemers, vanuit allerlei beroepsgroepen, met enige regelmaat te brainstormen. Elkaar helpen met vraagstukken en elkaar op ideeën te brengen, kansen aan te reiken. Dit is goed voor je energie- je flow. We zitten allemaal min of meer in hetzelfde schuitje. Zorg dat je een netwerk om je heen hebt waar je elkaar beter kent en werkzaamheden gunt. 1ZZP is zo'n groep, via dit platform kun je elkaar helpen, nog geen lid? Meld je aan:

Website: 1ZZP.nl 

Maak gebruik van deze periode om plannen te maken en goed na te denken over mogelijke nieuwe kansen. Vaak zijn er met kleine aanpassingen nieuwe mogelijkheden. En kijk alsjeblieft de serie over Marc Chagall, prachtig vertelt door onze “Neerlands trots” Jeroen Krabbé die van acteur – kunstschilder naar een briljant verteller en televisiemaker is getransformeerd.

ZEZ uitkering

Ontvang als ZZP'er gratis ZZP opdrachten.

Bouw als opdrachtgever een eigen flexpool zonder de hoge kosten van een bemiddelaar maar wel met de voordelen van de backoffice van een bemiddelaar.

 

Registreer je nu of neem vrijblijvend contact met ons op. 

 

Download gratis de APP

ZZP Wet

 ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

     

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image