Wat is factoring

Wat is factoring

Met factoring kom je op een snelle manier aan werkkapitaal. Middels deze financieringsvorm worden je facturen vrijwel direct uitbetaald. Je hoeft niet meer 30 dagen of langer te wachten op de betaling van de factuur. Hierdoor verbetert je cashflow en kan je het geld direct gebruiken voor investering in je bedrijf of verloning. Het gebruik van factoring wordt steeds populairder in Nederland. Factoring betekent direct cash voor jou ondanks de betalingstermijn van de opdrachtgever. Als ZZP'er geniet je meer vrijheid omdat het debiteurenbeheer uit handen wordt genomen. Daarnaast verzekerd de factoringmaatschappij het faillissementsrisico. 

Geschiedenis van factoring

Factoring is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten en is daar heel normaal. In Nederland heeft factoring vanuit het verleden een slechte reputatie omdat het nog duurder was dan een lening bij de bank. Door de hoge rentes, was factoring enkel weggelegd voor grote bedrijven. Dit is veranderd. Factoring is populair geworden onder ZZP’ers en MKB’ers. Dit heeft met name te maken door de hoge kredieten van de bank en het steeds gunstiger worden van factoring.

Factoringmaatschappij

Nederland kent talloze factoringmaatschappijen met ieder hun eigen specialisatie. De meeste factoringmaatschappijen richten zich op grote bedrijven. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer factoringmaatschappijen voor ZZP’ers en freelancers te vinden.

1ZZP is kritisch geweest in de selectie voor de samenwerking met een factoring maatschappij. Voor ZZP’ers en freelancers van 1ZZP is factoring dus mogelijk. Je krijgt binnen 24 uur na accorderen van de urenstaten de 100% factuur uitbetaald.

Wat zijn de kosten van factoring?

In het algemeen financieren factoringmaatschappijen tussen de 70 en 90 procent van de factuur. Vooraf word er afgesproken welke factoring percentage (ook wel factor fee genoemd) er van de omzet in rekening wordt gebracht. Meestal ligt de factor fee tussen de 3 en 6 procent van de totale factuur.

Er zijn een aantal zaken die de hoogte van de factor fee (mogelijk) beïnvloeden. Vaak wordt er vooraf een inschatting gemaakt van de betalingsrisico. Hoe hoger de betalingsrisico van de opdrachtgever is, hoe hoger de factor fee. Dit is gebaseerd op financiële gegevens. Daarnaast is de betalingstermijn van de opdrachtgever ook van invloed op de hoogte van de factor fee.

Via 1ZZP ligt de factor fee tussen de 2,25% en de 4,25%, afhankelijk van de betalingstermijn van de opdrachtgever. De factoringmaatschappij neemt de volledige debiteurenrisico over en betaald 100% van je factuur uit, in tegenstelling tot de meeste factoringmaatschappijen.

Voor een screening van de opdrachtgever vragen factoringmaatschappijen vaak een vergoeding. Via 1ZZP betaal jij niet voor deze vergoeding. De kosten hiervoor neemt 1ZZP voor haar rekening.

Verschillende soorten factoring

  1. Traditionele factoring;
  2. American factoring;
  3. Reverse factoring.

1ZZP gebruikt de traditionele factoring.

Wat is factoring 2

 

Traditionele factoring

Bij traditionele factoring geef je de gehele debiteurenportefeuille over aan de factoringmaatschappij. Daarvoor wordt er een factor fee in rekening gebracht. De grootste voordeel van traditionele factoring is dat het vaak om lage rentes gaat, voor kleine bedrijven is dit vaak geen optie omdat er te weinig omzet wordt gedraaid. Traditionele factoring via 1ZZP is gewoon mogelijk ongeacht de hoogte van je omzet of factuur. Wel dient de opdrachtgever kredietwaardig bevonden te zijn.

Voordelen van factoring

Zoals je hebt kunnen lezen biedt factoring veel voordelen voor jou als ZZP'er. Je krijgt continue cashflow en hoeft niet meer eindeloos te wachten op de betaling van de opdrachtgever. Loop ook niet meer het risico dat je opdrachtgever helemaal niet meer betaald. Daarnaast hoef je niet meer investeringen af te houden. 

 

Wel een opdrachtgever maar nog geen factoring?

Heb jij een opdrachtgever die nog niet bij ons bekend is en je wilt graag gebruik maken van factoring? 1ZZP is volledig gratis voor de ZZP'er. 

Opdrachtgevers kunnen zich gratis registreren.

 

ZEZ uitkering

Gratis ZZP opdrachten ontvangen of op zoek naar ZZP'ers?

Registreer je nu gratis. 

 

Download gratis de APP

ZZP Wet  ZZP Wet

 

 

 

 

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image