Heffingskorting

Naast zelfstandig ondernemers komen ook ZZP'ers in aanmerking voor de heffingskorting. Hierbij moet je de heffingskorting niet verwarren met een aftrekpost. Een heffingskorting is een directe korting op het te betalen belastbaar bedrag. Bij een laag inkomen is het mogelijk dat de heffingskorting waar je voor in aanmerking komt aan jou wordt uitbetaald, echter is deze korting nooit hoger dan de belasting die je moet betalen. Als ZZP'er kom je voor de onderstaande heffingskortingen in aanmerking.

Algemene heffingskortingen

Als belastingplichtige heeft iedereen recht op de algemene heffingskortingen. De heffingskorting is echter inkomensafhankelijk. De algemene heffingskorting bedraagt €2.265,- met een belastbaar inkomen uit werk en woning tot €20.142,- (2018). 

Vanaf een inkomen van €20.142,- (2018) wordt de algemene heffingskorting lager als je belastbaar inkomen uit werk en woning stijgt. 

Voor de hogere inkomens daalt de heffingskorting tot nihil. Doordat partners beide recht hebben op heffingskortingen zal de uitbetaling van de minst verdienende afgebouwd worden in 15 jaar, je hebt het dan over 6,67% per jaar. De afbouw is gestart in 2009 en geldt niet voor belastingplichtige die geboren zijn voor 1 januari 1963.

Arbeidskorting

Heb je inkomen uit loondienst, winst uit je onderneming of resultaat uit je overige werkzaamheden kom je in aanmerking voor dit belastingvoordeel. Dit inkomen moet wel worden verdiend met tegenwoordige arbeid. De belastingvoordeel is wel afhankelijk van je inkomen, minimaal €0 en maximaal €3.249 (2018). Het maximale bedrag wordt verlaagd met 3,6% van je arbeidsinkomen boven de €33.112 (2018). Voor AOW-leeftijd en ouder zijn deze bedragen lager.

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Ben je een alleenstaande ouder met de zorg voor kinderen jonger dan 12 jaar en staat het kind op jouw adres ingeschreven? Misschien ben je niet alleenstaand, alleen wel de minst verdienende partner? In beide gevallen kom je in aanmerking voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting. 

Aan deze korting hangt een basisbedrag van €1.052 (2018) indien je met werken een arbeidsinkomen van minimaal €4.934 (2018) verdiend of er een mogelijkheid bestaat dat je recht hebt op de zelfstandigenaftrek. Voor elke euro die je meer verdiend dan het minimale inkomen loopt de korting met 6,159% op tot een maximaal van €2.801,- (2018).

1ZZP

Het all-in-one platform voor en door ZZP'ers. Ontvang gratis ZZP opdrachten, geniet van digitale ZZP urenstatenZZP facturatieZZP factoring en nog veel meer. 

 

ZEZ uitkering

Gratis ZZP opdrachten ontvangen of op zoek naar ZZP'ers?

Registreer je nu gratis. 

 

Download gratis de APP

ZZP Wet  ZZP Wet

 

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image