bedrijven

Bedrijven en ZZP’ers krijgen steun door coronavirus

Heel veel ondernemers in Nederland lijden onder de gevolgen van de coronavirus. Om ondernemers te ondersteunen heeft het kabinet voor zowel bedrijven als ZZP’ers een aantal maatregelen gepresenteerd. Naar verwachting gaan de maatregelen voor de komende drie maanden rond de 10 tot 20 miljard euro kosten. Zelfstandigen die zonder opdrachten komen te zitten, kunnen rekenen op steun in de vorm van bijstand.

ZZP bijstand

ZZP’ers met een levensvatbaar bedrijf maar door de corona-crisis tijdelijk in de problemen zijn gekomen, kunnen rekenen op een versoepeling van de huidige Bbz regeling. Het inkomen zal aangevuld worden tot het bijstandsminimum.

Met de versoepeling van de aanvraag hoef je niet meer vooraf te tonen dat je onderneming levensvatbaar is. Dit resulteert in een snellere afhandeling van de Bbz uitkering.

Lees ook: "Coronavirus zorgt voor financiële gevolgen ZZP'ers - Bbz uitkering"

Bijstand ZZP gift

De Bbz uitkering wordt omgezet in een gift en hoeft niet worden terugbetaald. Ook niet als achteraf blijkt dat het heel goed gaat met het bedrijf. Daarnaast wordt er ook niet getoetst op vermogen of gezamenlijk inkomen.

De bijstand geldt voor alle ZZP’ers. Ook voor ZZP’ers die voldoende vermogen hebben. Met of zonder partner. Echter komt het woord bijstand in deze regeling goed tot zijn recht. Netto kunnen  samenwonende of getrouwde stellen rekenen op maximaal 1500 euro. Alle alleenstaanden kunnen rekenen op ongeveer 1050 netto.

ZZP’ers kunnen met deze regeling ook sneller een lening krijgen voor werkkapitaal. De lening gaat tot maximaal 10.157 euro. Deze regeling kan normaal tot wel 13 weken duren. In deze nieuwe situatie zal dit proces versneld worden naar 4 weken.

Lees ook: "Strijd tegen coronavirus! ZZP arts en ZZP verpleegkundige gezocht!"

Direct geld bij noodloket

De overheidsmaatregelen zorgen voor veel bedrijven directe financiële schade. Voor bedrijven die direct geraakt worden, kunnen direct 4000 euro krijgen zonder dat daar voorwaarden tegenover staan.

In dit geval gaat het om restaurants of andere horecabedrijven die direct de deuren hebben moeten sluiten maar wel als afhaalservice door mogen. Deze bedrijven hebben hun omzet vrijwel zien verdwijnen. Dit geldt ook voor bedrijven die door de hygiënemaatregelen hun werk niet kunnen doen. Nadere toelichting van het kabinet volgt nog.

Uitstel van betalen belastingdienst

MKB-bedrijven (midden- en kleinbedrijf) en ZZP’ers die door de effecten van de coronavirus in de financiële problemen dreigen te raken, kunnen uitstel van betalen aanvragen bij de belastingdienst. Normaal gesproken dienen er bewijsstukken meegezonden te worden bij de aanvraag. Voorlopig hoeft dat niet. Betaal je te laat? Dan volgt er geen boete van de Belastingdienst.

In sommige gevallen moeten ondernemers invorderingsrente en belastingrente betalen. Deze rentes worden verlaagd naar 0,01 procent.

Lees ook: "Financiële crisis ZZP’ers door coronavirus. Vangnet noodzakelijk"

Uitstel energiebelasting

Het betalen van de energiebelasting wordt ook uitgesteld. Evenals het betalen van de Opslag Duurzame Energie. De uitwerking hiervan volgt nog. De voorlopige aanslag van ondernemers mag naar beneden worden bijgesteld, als ondernemers verwachten minder winst te maken dan alvorens werd ingeschat.

De verlaging van de voorlopige aanslag resulteert in een maandelijks minder te betalen belasting. Het resterende bedrag kan dan worden gebruikt voor de onderneming. Mocht de nieuwe voorlopige aanslag lager uitvallen dan het bedrag dat al is betaald in de eerste maanden, wordt het verschil verrekend.

Staatsgarantie

Geld lenen wordt met de nieuwe maatregelen eenvoudiger. Leningen bij de bank tot 1,5 miljoen euro kunnen met garantie van de staat makkelijker plaatsvinden. MKB-bedrijven kunnen met de leningen deze moeilijke periode overbruggen.

De staat zal voor 75 procent garant staan. Banken lopen hierdoor minder risico met het uitlenen van geld. Dit is een versoepeling van de bestaande BMKB-C (Borgstelling MKB) regeling. Voor grotere bedrijven wordt de GO-regeling uitgebreid.

Deze bedrijven kunnen straks tussen de 1,5 miljoen en 150 miljoen euro lenen. De staat zal voor deze leningen voor de helft voor garant staan. Voorheen was het maximale bedrag 50 miljoen euro. Ook voor de tuinbouw en start-ups zullen speciale regelingen gemaakt worden zodat dze bedrijven eenvoudiger geld kunnen lenen.

Bron: RTLz.nl

 

ZEZ uitkering

Ontvang als ZZP'er gratis ZZP opdrachten.

Bouw als opdrachtgever een eigen flexpool zonder de hoge kosten van een bemiddelaar maar wel met de voordelen van de backoffice van een bemiddelaar.

 

Registreer je nu of neem vrijblijvend contact met ons op. 

 

Download gratis de APP

ZZP Wet

 ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

     

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image