ZZP uurtarief

Verschil tussen ZZP uurtarief en uurloon

Het huidige kabinet heeft in het regeerakkoord meegenomen te willen stoppen met de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA). De wet DBA moest per 1 mei 2016 dé vervanger worden van de VAR verklaring om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. De nieuwe ZZP wet moet duidelijkheid verschaffen met onder andere de invoering van een webmodule voor werkgevers. Wanneer is iemand een ZZP’er en wanneer niet? Daarnaast gaat het kabinet in gesprek met diverse partijen over het verschil tussen het ZZP uurtarief en het uurloon van een medewerker in loondienst.

ZZP uurtarief versus uurloon

Voor het kabinet is helderheid nu prioriteit. De nieuwe ZZP wet en daarmee de schijnzelfstandigheid onder zelfstandigen blijft een heikel punt voor minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Het kabinet wilt graag duidelijkheid en gaat daarom de aankomende maanden in gesprek met alle betrokkenen. Werkgevers, ZZP’ers, werknemers en belangenorganisaties zullen duidelijkheid moeten bieden in waar het onderscheid moet worden gemaakt. Een belangrijk onderdeel van de gesprekken is het ZZP uurtarief versus het uurloon van een vaste medewerker.

Lees ook: "Uurtarief bepalen als ZZP’er

Handhaving Wet DBA

De handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties was in grote lijnen stilgelegd tot 1 januari 2020. Dit is door het kabinet verder uitgesteld tot 1 januari 2021. Dit betkent niet dat opdrachtgevers en zelfstandigen zich bewust schuldig kunnen maken aan schijnzelfstandigheid.

Er is namelijk sprake van aanscherping. Er komt extra personeel voor meer toezicht. Vanaf 1 januari 2020 mag de Belastingdienst ook handhaven wanneer opdrachtgevers hun werkwijze binnen redelijke tijd niet aanpassen na aanwijzingen van de fiscus.

Lees ook: "Nieuwe ZZP wet: Vervanger voor wet DBA krijgt steeds meer vorm

Webmodule

Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan een webmodule die werkgevers kunnen invullen als ze voor een opdracht een ZZP’er willen inzetten. Vragen over de aard van het werk zullen erin terugkomen. Naar aanleiding van de antwoorden zal er bepaald worden of een ZZP’er ingezet mag worden. In een deel van de gevallen kan het systeem bepalen dat de zelfstandige ingehuurd mag worden.

Echter zal het nog vaker voorkomen dat er voor de opdracht iemand in loondienst genomen moet worden. Als uit de vragen naar voren komt dat de ZZP’er de opdracht mag doen, ontvangt de opdrachtgever een verklaring. De verklaring verstrekt zekerheid dat de Belastingdienst geen naheffing zal kunnen doen.

Uit de eerste testen blijkt dat de vragen niet altijd even goed worden begrepen. De vragenlijsten houden geen rekening met de diverse kenmerken per branche. In dit geval kan de webmodule geen uitsluitsel geven. In dergelijke gevallen zal de opdrachtgever met de Belastingdienst in contact moeten treden.

Concurrentie ZZP uurtarief

Volgens de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moet nu het gesprek in gang gebracht worden over voor welke opdrachten en opdrachtgevers er wel degelijk ZZP'ers mogen worden gevraagd. De minister vindt dat er snel iets moet gebeuren. Er wordt gesproken over zorgelijke trends op de arbeidsmarkt. Volgens de minister is er concurrentie gaande tussen enerzijds werknemers en ZZP’ers, MKB’ers en ZZP’ers en anderzijds ZZP’ers onderling.

Het is de bedoeling dat de webmodule in de loop van 2020 in gebruik kan worden genomen door opdrachtgevers. Daarnaast wordt er gewerkt aan andere regelgevingen die de Wet DBA gaan vervangen. Er komt bijvoorbeeld een minimum ZZP uurtarief van 16 euro. En de grootverdienende ZZP’ers (ZZP uurtarief 75 euro) kunnen in de nieuwe regelgeving voor maximaal een jaar een zelfstandigenverklaring opstellen. Dit gaat in overleg met de opdrachtgever.

 

ZEZ uitkering

Jouw recruitment en back office software

Rechtstreeks contact met een groot netwerk aan ZZP'ers zonder verplichtingen

 

ZZP gezocht

Ik help je graag verder

contact

Registreer je nu gratis en ga direct aan de slag!

 

ZZP'er en opdrachten gezocht?

Download gratis de APP

ZZP Wet

 ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

     

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image