Prijsafspraken

ZZP’ers mogen collectieve prijsafspraken maken

Om aan een minimuminkomen te kunnen komen mogen ZZP’ers (Zelfstandigen Zonder Personeel) collectieve prijsafspraken maken. Het is voor bedrijven en ondernemers verboden om kartelvormige afspraken te maken. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) zal de ZZP’er geen boetes opleggen voor kartelvorming en prijsafspraken.


Oneerlijke concurrentie

Om oneerlijke concurrentie tegen te gaan, is het verboden voor bedrijven om collectieve prijsafspraken te maken. Bij collectieve prijsafspraken kunnen prijzen hoger uitvallen voor bedrijven en medewerkers. In het Concept-leidraad tariefafspraken ZZP'ers van de Autoriteit Consument & Markt dat dinsdag openbaar is gemaakt laat zien welke ruimte de mededingingswetgeving biedt om wel prijsafspraken te mogen maken.

Mededingingswetgeving

De ACM stelt dat ZZP’ers de mededingingswet kunnen omzeilen door met elkaar te werken. Deze groep ondernemers kunnen zij aan zij werken met meerdere werknemers waardoor zij niet te onderscheiden zijn van deze groep werknemers. Er is volgens het ACM geen sprake van een echte onderneming conform de mededingingswetgeving.

Het kabinet voert per 2021 het wettelijk minimum uurtarief voor ZZP’ers in van 16 euro per uur. Tot die tijd zal de ACM geen boetes opleggen als ZZP’ers afspraken maken om dit minimumtarief nu al te realiseren.

Doel van de maatregel is om de markt beter te laten werken. Markten werken volgens de ACM niet goed als ZZP’ers door lage uurtarieven onder het bestaansminimum komen.

Voorbeeld illegale prijsafspraken

Verdeling van opdrachten door schildersbedrijven

"Schildersbedrijven spraken met elkaar af voor welke aanbestedingen zij zich zouden aanmelden en voor welke aanbestedingen niet. Ook stemden de schildersbedrijven inschrijfprijzen af. De opdrachten werden op deze wijze onderling verdeeld. Een calculatiebureau ondersteunde het kartel en leidde de afspraken in banen."

De ACM spoorde dit kartel op. De schildersbedrijven en het calculatiebureau kregen boetes.

Bron: ACM.nl

De Autoriteit Consument & Markt

De ACM is een onafhankelijke toezichthouder die zich inzet voor mensen en bedrijven. De ACM houdt toezicht op de mededinging en het consumentenrecht. Het doel van de ACM is het creëren van een gelijk speelveld met bedrijven die zich aan de regels houden. Op deze wijze willen zij opkomen voor de rechten van goedgeïnformeerde consumenten.


Lees ook: "Nieuwe ZZP wet: Vervanger voor wet DBA krijgt steeds meer vorm"

Lees ook: "Massaal verzet verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering"

Lees ook: "Uniek en toegankelijk platform zorgt voor verbinding"

Lees ook: "Als ZZP'er een werktuimte thuis, externe kantoor of flexwerkplek"

 

ZEZ uitkering

Het gratis all-in-one platform voor ZZP'ers. Ontvang nu gratis jouw opdrachten!

Op zoek naar ZZP'ers?

Boek nu de eerste maand gratis en zonder verplichtingen jouw ZZP'ers!

Registreer je nu. 

 

Download gratis de APP

ZZP Wet  ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

    

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image