Belastingdienst

Belastingdienst en schijnzelfstandigheid

In 2019 gaf Minister Koolmees nog aan dat de Belastingdienst zo snel mogelijk boetes moet uitdelen aan “kwaadwillende” bedrijven. Uit een steekproef van De Belastingdienst is gebleken dat de helft van de bedrijven in de fout gaat bij het inhuren van ZZP’ers. De zaak rondom schijnzelfstandigheid, VAR verklaring en de wet DBA duurt nu al enkele jaren. Eerder gaf de fiscus aan geen controles uit te voeren. Dit jaar komt daar wijziging in.

Extra controle belastingdienst 2020

De Belastingdienst gaat per 2020 strenger controleren op verkapt dienstverband. Niet alleen opdrachtgevers zullen gecontroleerd worden, ook intermediairs en bemiddelaars kunnen bezoek verwachten.

In een kamerbrief van 4 februari 2020 wordt de Tweede Kamer geïnformeerd over de controle bij bedrijven in verband met de mogelijke schijnzelfstandigheid van ZZP’ers. In de brief staat verder dat de Belastingdienst capaciteit heeft opgebouwd om hierop controles uit te kunnen gaan voeren.

De controles door de Belastingdienst zullen per sector uitgevoerd worden. In de brief staat verder dat de keuze per sector is gebaseerd op de volgende punten:

  • Problematiek speelt breed in de sector;
  • Nalatigheid lijken zich op soortgelijke wijze in de sector voor te doen;
  • Bedrijven melden de problematiek zelf, o.a. via vooroverleg en vragen om een reactie van de Belastingdienst;
  • Signalen uit bedrijfsbezoeken en boekenonderzoeken.

Lees ook: “Nieuwe ZZP wet: Vervanger voor wet DBA krijgt steeds meer vorm

Eerste controles sectoren Zorg en Bouw

Het eerste halfjaar van 2020 zullen eerst ziekenhuizen en zelfstandige klinieken een bezoek van de Fiscus kunnen verwachten. Ook zijn bouwprojecten, bemiddelingsbureaus en intermediairs in de sectoren zorg en bouw meegenomen in de plannen.

Meerdere sectoren zullen in het tweede halfjaar onder de aandacht komen. De Belastingdienst wilt lering halen uit het eerste halfjaar en zal dit meenemen in de controles op andere sectoren.

Lees ook: “Flinke toename aan ZZP'ers en Freelancers in de Zorg sector

Voortgangsrapportage controles

Nog voor de zomer van 2020 wilt de fiscus een voortgangsrapportage opleveren over de uitkomsten van de controles. Deze rapportage zal meer inzicht moeten gaan geven hoe de paden binnen deze sectoren lijken te lopen. Het is in ieder geval niet raar om te veronderstellen dat er een inperking komt aan het aantal situaties waarin ZZP’ers ingezet kunnen gaan worden.

De Belastingdienst zegt verder het volgende

Sinds 1 januari 2020 handhaven wij meer bij opdrachtgevers. Dat betekent dat wij correctieverplichtingen en naheffingsaanslagen kunnen opleggen, eventueel met een boete. Voor we handhaven, zullen we altijd toezicht uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld beginnen met een bedrijfsbezoek en uitmonden in een boekenonderzoek. In oktober 2019 zijn we al gestart met dit verscherpte toezicht.

Download: “kamerbrief-sectorbenadering-toezicht-arbeidsrelaties.pdf

Veilig ZZP’ers boeken?

Als opdrachtgever kom je via 1ZZP.nl eenvoudig in contact met tallozen ZZP’ers. Je beheert je eigen flexpool en je ontneemt jezelf administratieve rompslomp door het gebruik van de digitale urenstaten en facturatie. Maandelijks ontvang je één verzamelfactuur van alle inhuur van ZZP’ers. Je onderhandelt zelf, onderling het uurtarief en bij de opdrachtbevestiging ondertekenen beide partijen digitaal een tijdelijke samenwerkingsovereenkomst. Eenvoudig, transparant en veilig.

Artikel opslaan: "Controle Belastingdienst ZZP verkapt dienstverband via intermediairs.pdf"

Bron: Flexmarkt.nl, Rijksoverheid.nl

ZEZ uitkering

Jouw recruitment en back office software

Rechtstreeks contact met een groot netwerk aan ZZP'ers zonder verplichtingen

 

ZZP gezocht

Ik help je graag verder

contact

Registreer je nu gratis en ga direct aan de slag!

 

ZZP'er en opdrachten gezocht?

Download gratis de APP

ZZP Wet

 ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

     

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image