Tozo

Tussenpartijen proberen ZZP’ers geld afhandig te maken bij aanvraag Tozo

ZZP'ers in Nederland worden gewaarschuwd om niet in te gaan op bedrijven die willen helpen bij de aanvraag van de Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers). Wie ingaat op de hulp van dergelijke tussenpartijen kunnen rekenen op een flinke factuur. Bij ZZP-belangenorganisaties, gemeenten en vakbonden zijn de afgelopen weken diverse klachten binnengekomen.  

Tozo aanvraag

De adviezen van tussenpartijen blijken overbodig. Zelfstandigen kunnen zelf eenvoudig een aanvraag indienen. Er wordt aangeraden om niet in zee te gaan met de tussenpersonen. Dat zegt Marjan van Noort van FNV Zelfstandigen in een interview met BNR. De eerste klachten kwamen ongeveer drie weken geleden binnen. De tussenpartijen speelde handig in op de onduidelijkheid die op dat moment heerste onder zelfstandig ondernemers. 

Lees ook: "Tozo vaak nog niet uitgekeerd. Termijn verschilt per gemeente"

Werkwijze Tozo tussenpartijen

Als zelfstandige krijg je een mail of word je telefonisch benaderd. De persoon stelt dan voor om een scan in te vullen. Daar komt volgens de scan uit dat je recht hebt op de TozoVervolgens wilt dit bedrijf je daar graag bij helpen. 

“Het is zo ingewikkeld, wij willen u daarbij helpen”. 

Tozo zelf regelen

In eerste instantie lijkt het een sympathiek voorstel. Echter is het advies van de belangenorganisaties om niet in te gaan op het voorstel. Er wordt misbruik gemaakt van de situatie bij zelfstandigen die in nood zitten. 

“Dit soort partijen proberen geld los te peuteren, daar waar de vergoeding van de Tozo al niet ruim is.”  

Voor sommige ZZP’ers is het invullen van de Tozo formulier ingewikkeld. FNV Zelfstandigen adviseert om contact op te nemen met de gemeente, bel een belangenorganisatieof neem praat met je boekhouder. 

lees ook: "Noodlijdende ondernemers krijgen gratis hulp van studenten"

Tozo onduidelijk

Voor veel zelfstandigen was de Tozo aanvraag in het begin onduidelijk. Dit soort partijen springen in dat gat. De onduidelijkheid ligt voornamelijk in de communicatie en dat er geen eenduidig formulier is voor de Tozo

Iedere gemeente mag haar eigen formulier ontwikkelen voor het aanvragen van de TozoDe FNV geeft aan dat er in dit geval vaak geen sprake is van fraude. De belangenorganisaties en de gemeenten willen enkel zelfstandig ondernemers waarschuwen. 

Verlenging Tozo

Als er sprake is van verlenging van de huidige maatregelen of afwijzing van de Tozo bij ZZP’ers. Wees dan als ZZP’er extra alert om niet in de verleiding te raken om met dergelijke tussenpartijen in zee te gaan. 

Het FNV adviseert in dit geval om zelf contact op te nemen met de gemeente om te vragen hoe je bezwaar kunt indienen tegen het besluit van afwijzing. Kom je er niet uit, raadpleeg dan je boekhouder. 

ZEZ uitkering

Jouw recruitment en back office software

Rechtstreeks contact met een groot netwerk aan ZZP'ers zonder verplichtingen

 

ZZP gezocht

Ik help je graag verder

contact

Registreer je nu gratis en ga direct aan de slag!

 

ZZP'er en opdrachten gezocht?

Download gratis de APP

ZZP Wet

 ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

     

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image