Werkloosheid

Werkloosheid stijgt snel in Nederland

De werkloosheid is in juni 2020 sneller gestegen dan aanvankelijk verwacht. In mei 2020 zat 3,6 procent van de Nederlandse burgers werkloos thuis. In juni is dit percentage met 0,6 procent gestegen naar 4,3 procent. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Omscholen wordt door de oveheid gestimuleerd. Hiermee hoopt het kabinet het aantal werklozen terug te dringen. Tijdens de financiële crisis van 2008 raakten veel mensen hun baan kwijt. Daardoor groeide het aantal zelfstandigen explosief. Zal deze crisis ook leiden tot meer ZZP’ers?

Werkloosheid financiële crisis 2008

De financiële crisis in 2008, ook bekend als de kredietcrisis of de bankencrisis, raakte de hele wereld. De crisis raakte in 2008 op zijn hoogtepunt. Pas 3 jaar later in 2011, herstelde de wereldeconomie van deze crisis.

In november 2008, was het werkloosheidspercentage 3,6 procent. Toen duurde het iets 7 maanden voordat de werkloosheid was toegenomen naar 4,3 procent. Een zorgwekkende ontwikkeling, aangezien dezelfde stijging zich nu in één maand tijd voordoet.

Tijdens de bankencrisis ontstond er een golf aan inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel. Men verkoos een avontuur in het ondernemerschap boven ‘vastigheid’ van een dienstverband bij een werkgever. Vast bleek ook niet heel vast, gezien de golf aan ontslagen in met name de bouw, de zorg en de financiële dienstverlening.

Lees ook "TOZO vaak nog niet uitgekeerd. Termijn verschilt per gemeente"

Werkloosheid juni 2020

Volgens het CBS zijn ruim 404.000 mensen in juni op zoek naar een baan. Dit is een stijging van ruim 74.000 werklozen ten opzichte van de maand mei. Net als tijdens de financiële crisis in 2008, worden opnieuw de jongeren het hardst geraakt.  

Leeftijdscategorie

Stijging in percentage

15 tot 25 jaar

10,7 procent

25 tot 45 jaar

Van 2,9 naar 3,7 procent

45+

Van 2,2 naar 2,6 procent

In de percentages zijn enkel de mensen opgenomen die daadwerkelijk op zoek zijn naar een baan. Het Centraal Plan Bureau vermoedt dat de percentages nu sneller stijgen omdat aan het begin van de coronacrisis relatief weinig mensen op zoek waren naar een baan. Van de mensen die hun baan verloren, werden er weinig werkloos, doordat de meesten niet zochten naar werk of daarvoor niet beschikbaar waren.

Lees ook: "Grote zorgen werkgeversorganisaties om NOW en TVL-regeling"

Werkloos en laten omscholen

Ben je werkloos geraakt door ontslag, dan kan men bij het UWV terecht. Enerzijds voor een uitkering, anderzijds voor bij- of omscholing. Het UWV heeft vanuit het kabinet budget toebedeeld gekregen om met bij-/ en omscholingen aan de slag te gaan. Het UWV kijkt samen of er voldoende kansen zijn binnen het gekozen beroep.

Vaak zijn dit kansrijke beroepen zoals in de zorg of ict. Mocht iemand voldoen aan de voorwaarden van het UWV, dan is er budget beschikbaar van ongeveer 2.500 euro. Het geld is bedoeld voor omscholing of bijscholing. Daarnaast trekt de overheid 50 miljoen euro uit voor om- en bijscholing. Echter is dit bedrag volgens deskundigen niet genoeg.

Lees ook "Ondanks coronacrisis toch explosieve groei ZZP'ers in 2020"

Toename aantal inschrijvingen ZZP’ers 2020

Ondanks het groeiende aantal werklozen, stijgt sinds maand juni 2020 het aantal Kamer van Koophandel inschrijvingen. In de maand juni 2020 kwamen er circa 15.500 zelfstandigen bij. Met name in de bouw, detailhandel en zakelijke dienstverlening groeit het aantal ZZP’ers.

Bovendien beproeven verzorgenden en verpleegkundigen ook steeds vaker hun geluk in het ondernemerschap. Een opvallende ontwikkeling die gelijkenissen toont met de bankencrisis in 2008. Experts verwachten opnieuw een stijging van het aantal ZZP’ers in Nederland.

ZEZ uitkering

Op zoek naar (tijdelijke) professionals?

Bouw je eigen flexpool en beheer ze in je persoonlijke web-based back office

Ik help je graag verder!

ZZP gezocht

Neem vrijblijvend contact met mij op

contact

Of registreer je nu gratis en ga direct aan de slag!

 

ZZP'er en opdrachten gezocht?

Download gratis de APP

ZZP Wet

 ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

     

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image