ZZP

Nieuwe ZZP wet duurt nog langer dan verwacht

Het dossier om schijnzelfstandigheid tegen te gaan zorgt voor kopzorgen bij het kabinet. Eerst was er de VAR (Verklaring ArbeidsRelatie) om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Daaropvolgend kwam de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Sinds 2016 leven zelfstandigen in onzekerheid over de toekomst met als hoogtepunt het rapport van commissie Borstlap begin dit jaar. In dit rapport stond onder andere dat zelfstandigen te veel fiscale voordelen genieten. De huidige crisis zorgt ervoor dat ZZP’ers nog langer moeten wachten over de uitkomst van hun toekomst. 

Lees ook: "Arbeidsrelatie ZZP bepalend. Schijnzelfstandigheid in zorg en bouw"

Belastingvoordelen ondernemer

De commissie Borstlap concludeerde dat veel zelfstandigen over onvoldoende middelen beschikken om zelfstandig aan de slag te kunnen. ZZP’ers zouden teveel afhankelijk zijn van ondernemersvoordelen, zoals de zelfstandigenaftrek. De commissie stelt dat het gros van de zelfstandigen weer als werknemer aan de slag zal moeten.  

De commissie gaat uit van ZZP’ers die dezelfde werkzaamheden verrichten als werknemers in loondienst. Hierbij is er vaak sprake van onvoldoende ondernemerschap. Dikwijls worden deze ZZP’ers ingezet door bemiddelingsbureaus waarbij de facturatie voor hen verzorgd wordt. 

Lees ook "TOZO vaak nog niet uitgekeerd. Termijn verschilt per gemeente"

Schijnzelfstandig in de bouw, zorg en onderwijs

Voor de commissie betekent dit dat deze groep enkel op papier ondernemer is en niet in de praktijk. De sectoren waarbij dit veelvoorkomend is zijn de bouw, gezondheidszorg en het onderwijs. Onlangs deed de Hoge Raad een uitspraak waarbij werd bepaald dat zelfstandigen in deze situatie oorspronkelijk in loondienst behoren te zijn. De rechter vond de arbeidsrelatie bepalend en niet de onderlinge overeenkomst. 

Het inperken van de belastingvoordelen is voor zelfstandigen een gevoelig onderwerp. ZZP’ers vinden dat de zelfstandigenaftrek er is om risico’s te begrenzen. Vaak wordt de zelfstandigenaftrek gebruik om premies af te dragen voor AOV (Arbeidsongeschiktheid) en pensioenopbouw. Zelfstandig ondernemers ontvangen verder geen werkloosheidsuitkering een komen niet in aanmerking voor ziektewet. Tevens stellen ZZP’ers dat werkgevers hen niet in dienst willen nemen. 

Lees ook: "Zelfstandigenaftrek voor zelfstandigen sneller verlaagd vanaf 2021"

Nieuwe ZZP wet op de lange baan

Het rapport van de commissie Borstlap verscheen in januari 2020. Het doel was om actief aan de slag te gaan met het ZZP dossier. Echter heeft de coronacrisis ervoor gezorgd dat het kabinet en de beleidsmedewerkers andere prioriteiten hadden. Zoals de steunpakketten NOW en Tozo. 

In een brief aan de Tweede Kamer staat dat het kabinet voorbereidingen gaat treffen om het volgende kabinet de aanbevelingen in het rapport van Borstlap verder ter hand te nemen. Tevens geeft de commissie aan dat er meerdere regeerperiodes nodig zijn voor het implementeren van de adviezen. 

Vakbond FNV begrijpt dat de aanbevelingen niet direct uitgevoerd kunnen worden. Echter vindt de FNV dat er actie moet komen om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. De vakbond vindt dat het werk dat uitgevoerd dient te worden door werknemers, niet door ZZP’ers gedaan moet worden. De vakbond stelt dat de kwetsbare positie van zelfstandigen verbeterd moet worden. 

ZEZ uitkering

Jouw recruitment en backoffice software voor het opbouwen van een flexpool

Rechtstreeks contact binnen een groot netwerk aan ZZP'ers zonder verplichtingen

 

ZZP gezocht

Nu nog geen professional nodig?

Wij helpen je graag vrijblijvend goed voor te bereiden voor de toekomst!

contact

Registreer je nu gratis!

 

ZZP'er en opdrachten gezocht?

Download gratis de APP

ZZP Wet

 ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

     

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image