TVL

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

Op 1 juni 2020 is het tweede noodsteunpakket van kracht gegaan om ondernemers door de coronacrisis te helpen. In het nieuwe noodpakket is gekeken naar hulp voor noodlijdende ondernemers tot eind september. De NOW-regeling en de Tozo-regeling zijn met enkele wijzigingen verlengd. De TOGS-regeling maakt plaats voor de TVL-regeling (Tegemoetkoming voor Vaste Lasten). De TVL loopt vanaf 30 juni en kon vanaf dat moment worden aangevraagd. In dit artikel gaan we dieper in op de TVL-regeling. 

Tegemoetkoming vaste lasten MKB

MKB-bedrijven die als gevolg van de coronacrisis in de financiële problemen zijn geraakt, kunnen aanspraak maken op de TVL voor het betalen van hun vaste lasten. Bedrijven die eerder voor de voorganger van de TVL, namelijk de TOGS (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19), in aanmerking kwamen, kunnen ook gebruik maken van de TVL.

De bedrijven binnen deze sectoren staan op een overzicht met SBI-codes. Het gaat hierbij onder andere om de recreatie, horeca, sportscholen, sauna’s, musea, kermissen en evenementen. Een voorwaarde is wel dat de gehele organisatie een omzetverlies van minimaal 30 procent moet hebben geleden. 

Lees ook "TOZO vaak nog niet uitgekeerd. Termijn verschilt per gemeente"

TVL-regeling voorwaarden

Als een ondernemer aanspraak wilt maken op de TVL, dan zal de onderneming aan enkele voorwaarden moeten voldoen. Namelijk: 

 • Het bedrijf heeft maximaal 250 werknemers. Dit is terug te vinden in de inschrijving bij de Kamer van Koophandel;
 • De onderneming heeft minimaal 30 procent omzetverlies als gevolg van de coronacrisis. 
 • De vaste lasten zijn op zijn minst4.000 euro in juni tot en met september 2020. 
 • De SBI-code van de onderneming staat op het overzicht met vastgestelde SBI-codes. 
 • De onderneming is voor 15 maart 2020 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
 • Het bedrijf is gevestigd in Nederland. 
 • Minimaal één vestiging van de onderneming heeft een ander adres dan het privéadres van de eigenaar van het bedrijf. Of de vestiging staat los van de privéwoning en heeft een eigen opgang of toegang. Een uitzondering hierop zijn horecaondernemingen met SBI-code 56.10.1, 56.10.2 en 56.30 en ambulante handel (waaronder markthandel, taxivervoer, auto- en motorrijscholen en kermisattracties). 
 • De onderneming is niet failliet en heeft geen uitstel van betaling aangevraagd bij de rechtbank. 
 • De onderneming is geen overheidsbedrijf. 

Lees ook: "Dit weten we over besluit nieuw noodpakket 3.0 coronavirus"

TVL en TOGS-regeling

Mocht je voor de periode van 15 maart tot 15 juni gebruik hebben gemaakt van de TOGS, dan mag je nog steeds gebruikt maken van de TVL-regeling vanaf 1 juni tot en met eind september 2020. De Tegemoetkoming vaste lasten komt daarmee extra bovenop de TOGS.Ondernemers kunnen in ieder geval tot en met 26 juni de huidige TOGS aanvragen. 

TVL en NOW-regeling

Net als dat de TVL gecombineerd kan worden met de TOGS, kan de TVL ook samen met de NOW gebruikt worden. Mocht er gebruik worden gemaakt van zowel de TVL als de NOW, dan heeft dit invloed op de hoogte van de NOW. De TVL wordt meegerekend als omzet. Hierdoor valt de NOW regeling lager uit. 

Lees ook: "Grote zorgen werkgeversorganisaties om NOW en TVL-regeling"

TVL aanvragen RVO

De Tegemoetkoming vaste lasten kan door de ondernemer worden aangevraagd bij de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). De regeling dient te worden aangevraagd via mijn.rvo.nl. Dit kan van 30 juni 2020 12:00 uur tot en met 30 oktober 2020 17:00 uur.

Voor de aanvraag heb je eHerkenning niveau 1 (of hoger) of DigiD nodig. Mocht er gebruik worden gemaakt van DigiD, dan zal de aanvrager als eigenaar of bestuurder geregistreerd moeten staan bij de Kamer van Koophandel. Dit subsidie dient zelf te worden aangevraagd, De TVL kan niet worden aangevraagd door een intermediair. 

TVL berekenen 

De tegemoetkoming wordt berekend met het totale omzetverlies en een percentage vaste lasten per sector. Het percentage vaste lasten per sector is bepaald met gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).   

De berekening van de subsidie is:  
Normale omzet x omzetverlies in % x aandeel vaste lasten in % x 50%= hoogte subsidie. 

Maximaal 50% van de vaste lasten wordt vergoed. De subsidie per bedrijf is minimaal €1.000 en maximaal €50.000.

TVL Rekenvoorbeeld 

 • Bedrijf X verdiende in juni t/m september 2019 €600.000 euro van zijn omzet (referentieomzet) en laat dit met zijn btw-aangifte zien; 
 • Bedrijf X schat in dat het van juni t/m september 2020, door de coronacrisis, €300.000 (50%) minder omzet heeft; 
 • Het deel vaste lasten in deze sector is vastgesteld op 40%. Op basis van de normale omzet is dat €600.000 x 40% = €240.000. Bedrijf X kan TVL aanvragen, omdat het meer dan €4.000 aan vaste lasten heeft; 
 • Maximaal 50% van de vaste lasten wordt vergoed door de regeling; 
 • Berekening: €600.000 x 50% x 40% x 50%= €60.000. 
 • Bedrijf X krijgt het maximale bedrag van €50.000 met een voorschot van €40.000 (80%).

ZEZ uitkering

Op zoek naar (tijdelijke) professionals?

Bouw je eigen flexpool en beheer ze in je persoonlijke web-based back office

Ik help je graag verder!

ZZP gezocht

Neem vrijblijvend contact met mij op

contact

Of registreer je nu gratis en ga direct aan de slag!

 

ZZP'er en opdrachten gezocht?

Download gratis de APP

ZZP Wet

 ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

     

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image