webmodule

Ingangsdatum ZZP webmodule bekend. Dit moet je weten 

De afgelopen jaren is er veel gesleuteld aan het ZZP dossier. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is er maar druk mee. Eerst was er de VAR verklaring en ook de opvolger van de Verklaring Arbeidsrelatie, de wet DBA bleek onvoldoende om schijnzelfstandigheid onder zelfstandigen tegen te gaan. Anno 2020 is er nog geen zicht op een nieuwe ZZP wet of handhaving van de wet DBA. In een kamerbrief van minister Koolmees en staatssecretaris Hans Vijlbrief blijkt dat de ZZP webmodule begin volgend jaar online komt. 

Wat is ZZP webmodule

De ZZP webmodule is een online tool dat duidelijkheid moet bieden of een opdracht verricht kan worden als zelfstandigen. Het kabinet hoopt met de webmodule duidelijkheid te geven over wanneer iemand ZZP’er is en wanneer er sprake is van een verkapt dienstverband. Geeft de online tool duidelijk aan dat er sprake is van ondernemerschap, dan volgt er een opdrachtgeversverklaring. Op deze manier is het duidelijk dat een opdrachtgever geen sociale premies hoeft te betalen voor de inhuur. 

Lees ook: "Arbeidsrelatie ZZP bepalend. Schijnzelfstandigheid in zorg en bouw"

Webmodule Belastingdienst (link artikel borstlap en link artikel uitspraak hoge raad)

Uit onder andere het onderzoek van commissie Borstlap is naar voren gekomen dat, aanpassing van de wet nodig is om het werken als zelfstandige aanlokkelijk te houden. Daarnaast heeft de Hoge Raad onlangs een uitspraak gedaan waaruit voort is gekomen dat de inhoud van de opdracht bepalend is of er sprake is van schijnzelfstandigheid. Dit laatste geldt ook als er een overeenkomst van opdracht is getekend door opdrachtgever en opdrachtnemer. 

Lees ook: "Borstlap: "Kloof ZZP’ers en werknemers gevaarlijk voor economie"

Webmodule DBA

De vervanger van de wet DBA laat dus voorlopig nog op zich wachten evenals de handhaving van schijnzelfstandigheid. De webmodule wordt een belangrijke tool om het onderscheid te maken tussen de kwalificatie als zelfstandige en werknemer en is van belang voor werkgevers/opdrachtgevers, werkenden en de overheid

Zo wordt bepaald of een opdrachtgever inhoudingsplicht heeft voor loonheffingen en verzekeringsplicht heeft voor werknemersverzekeringen. Er is een verschil in fiscale en arbeidsrechtelijke behandeling tussen werkgever en werknemer. De kwalificatie middels webmodule heeft een aanzienlijke inwerking tussen opdrachtgever en zelfstandigen. Helderheid over de aard van de arbeidsrelatie is daarom belangrijk.

Lees ook: "Nieuwe ZZP wet kan nog jaren duren. Toekomst zelfstandigen onzeker"

Pilot ZZP webmodule

Sinds het najaar van 2020 is de Belastingdienst gestart met een pilot van de webmodule. In deze testfase krijgt de opdrachtgever geen opdrachtgeversverklaring. De pilot heeft als doel inzicht te krijgen op de werking van de online tool en wat dit voor opdrachtgevers in de praktijk kan betekenen. Middels de pilot wordt er getest of de online tool behulpzaam is voor opdrachtgevers voor het vormgeven van de arbeidsrelatie. De mogelijke uitkomsten bij het gebruik van de webmodule zijn als volgt:

  • Opdrachtgeversverklaring: de opdracht kan buiten dienstbetrekking worden verricht;
  • Indicatie dienstbetrekking: er zijn aanwijzingen dat er sprake is van een dienstbetrekking;
  • Geen oordeel mogelijk: Op grond van de gegeven antwoorden is onduidelijk of er sprake is van werken buiten dienstbetrekking.

Op de uitkomsten kunnen Tijdens deze pilot geen rechten worden ontleend.Tijdens de pilot geldt de webmodule enkel als voorlichtingsinstrument. Bovendien geeft de uitkomst de opdrachtgever inzicht in hoe binnen de wet- en regelgeving de opdracht vormgegeven dient te worden.

Lees ook "TOZO vaak nog niet uitgekeerd. Termijn verschilt per gemeente"

Ingang ZZP webmodule

Naar alle verwachtingen zal de webmodule per 11 januari 2021 verder vorm krijgen en zal na 6 maanden worden geëvalueerd. Waarna besluitvorming zal plaatsvinden.

ZEZ uitkering

Jouw recruitment en backoffice software voor het opbouwen van een flexpool

Rechtstreeks contact binnen een groot netwerk aan ZZP'ers zonder verplichtingen

 

ZZP gezocht

Nu nog geen professional nodig?

Wij helpen je graag vrijblijvend goed voor te bereiden voor de toekomst!

contact

Registreer je nu gratis!

 

ZZP'er en opdrachten gezocht?

Download gratis de APP

ZZP Wet

 ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

     

 

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image