Voorlopig akkoord verplichte verzekering ZZP’ers

Mocht het voorlopig akkoord over pensioenen volledig doorgaan dan zullen ZZP’ers zich in de toekomst verplicht moeten gaan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid (AOV). Dit is wat de linkse oppositiepartijen PvdA en GroenLinks graag willen.

Volgens deze partijen is er een concurrentiestrijd gaande met medewerkers. ZZP'ers zijn door de gehanteerde uurtarieven vaak voordeliger voor werkgevers. Dit komt omdat de zelfstandige tot op heden niet verplicht zijn om premies af te dragen voor hun pensioen en verzekering. Volgens de oppositiepartijen vormen de groep zelfstandigen hierdoor een risico voor de samenleving.

Op dit moment zijn er ruim 1,3 miljoen ZZP’ers actief in Nederland. Deze groep stijgt jaarlijks. Uit cijfers blijkt dat momenteel 20 procent van de ZZP’ers in Nederland verzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid. De hoge premie blijkt een flinke struikelblok en een voorname reden om zich niet te verzekeren. Veel ZZP’ers zijn financieel niet in staat om de verzekering af te sluiten. Dit komt vaker voor bij zware beroepen.

Hoge verschillen in premies verplichte verzekering

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering kost al snel enkele honderden euro's per maand. Voor jongeren met een minder zwaar beroep ligt dit bedrag velen malen lager dan de oudere ZZP’er die een zwaar beroep uitoefent.

Voorbeeldberekening

Bouwvakker

  • 60 jaar
  • Opleiding: mbo
  • Administratie: 10%
  • Reizen: 10%
  • Handenarbeid: 80%

Gemiddelde premie: 500 euro

ICT-consultant

  • 30 jaar
  • Opleiding: hbo
  • Administratief werk: 90%
  • Reizen: 10%

Gemiddelde premie: 200 euro

Bron: RTLNieuws.nl

Zelf pensioen opbouwen en inkomensgat opvullen

Om de inkomensgat bij een ongeval op te vullen of zelf pensioen op te bouwen doet een deel van de ZZP’ers zelf een maandelijks bedrag reserveren. Uit cijfers van SEO Economisch Onderzoek blijkt dat circa 30 procent van de zelfstandigen dit financieel niet kunnen ophoesten.

Update: 'Massaal verzet verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP'ers'

 

Lees ook: ZZP Basisverzekering vanuit overheid populair onder ZZP'ers

Lees ook: Verplichte verzekering ZZP'ers

Lees ook: ZZP rechtsbijstandsverzekering

 

1ZZP voor en door ZZP'ers en freelancers

Het platform waar ZZP'ers en opdrachtgevers elkaar vinden zonder tussenkomst van dure tussenpartijen. Als ZZP'er is het gebruik van het platform en de mobiele applicatie gratis. Geniet van slimme urenstaten, de 1ZZP agendaZZP facturatie en factoring

 

ZEZ uitkering

Het gratis all-in-one platform voor ZZP'ers. Ontvang nu gratis jouw opdrachten!

Op zoek naar ZZP'ers?

Boek nu de eerste maand gratis en zonder verplichtingen jouw ZZP'ers!

Registreer je nu. 

 

Download gratis de APP

ZZP Wet  ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

    

 

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image