Noodhulp

MKB krijgt 300 miljoen aan noodhulp

Vorige week donderdag werd door het kabinet een schatting gemaakt van 20 tot 25 miljoen euro aan noodhulp voor het MKB (midden- en kleinbedrijf). Het kabinet schat nu in dat MKB-bedrijven 300 miljoen euro nodig hebben. Het kabinet wil daarmee ondernemers helpen die in de problemen komen door het coronavirus.

Lees ook: "Coronavirus zorgt voor financiële gevolgen ZZP'ers"

BMKB (Borgstelling midden- en kleinbedrijf)

Vanaf maandag 16 maart kunnen ondernemers direct gebruik maken van de Borgstelling MKB. De BMKB is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen dat donderdag werd gepresenteerd. Het percentage waarvoor de overheid garant staat voor ondernemers om een lening te krijgen is verhoogd. Daarmee kunnen banken sneller een krediet verstrekken.

Veel ondernemers hebben direct geld nodig. De lening kan als overbruggingskrediet gebruikt worden. Daarnaast kunnen ondernemers het geld gebruiken om de rekening courant aan te vullen. De werktijdverkorting wordt verder uitgebreid en de verschuldigde belastingen mogen door ondernemers worden uitgesteld.

Lees ook: "Financiële crisis ZZP’ers door coronavirus. Vangnet noodzakelijk"

Financiële schade ondernemingen

De verruiming is noodzakelijk voor kleinere ondernemers die omzet mislopen door het coronavirus. Denk bijvoorbeeld aan bouwbedrijven, reisbureaus, horecagelegenheden, (groot)leveranciers maar ook bedrijven die in de import van grondstoffen zitten.

De horecasector heeft in een reactie medegedeeld 5 miljard euro nodig te hebben voor de toekomstige schade. De horeca moet samen met andere sectoren, in ieder geval tot en met 6 april gesloten blijven.

Lees ook: "ZZP'er in de zorg schrijft noodkreet aan Mark Rutte en Hugo de Jonge"

Kabinet overweegt extra hulp aan ZZP’ers

Voor de ongeveer een 1.3 miljoen ZZP’ers is, op uitstel van het betalen van de belastingen na, verder geen aparte regeling getroffen. Veel van de ZZP’ers hebben annuleringen of komen mogelijk op een andere manier in de problemen door het coronavirus. Er wordt gekeken hoe die ZZP'ers inkomensondersteuning kunnen krijgen. 

Lees ook: "ZZP’er in financiële problemen door coronavirus? Dit kun je doen"

Minister Wiebes van Economische Zaken liet zondag weten dat ZZP’ers in principe zelf voor dit risico hebben gekozen. De uitspraak leidde tot grote woede onder ZZP’ers.  Voor ZZP’ers bestaat een regeling wanneer zij in de financiële problemen zitten. Namelijk de Bbz regeling. Veel zelfstandigen vinden de regeling onvoldoende en geven aan hier waarschijnlijk niet eens voor in aanmerking te kunnen komen.

Wiebes zei eerder al dat er wel vangnetten zijn voor zelfstandigen, zoals de bijstand. Die bijzondere bijstand wordt nu mogelijk ruimhartiger toegekend. Het kabinet gaat verder kijken naar andere mogelijkheden om zelfstandigen te kunnen helpen om de corona-periode te overbruggen. Het kabinet hoopt binnen enkele dagen hierover meer te kunnen zeggen.

ZEZ uitkering

Ontvang als ZZP'er gratis ZZP opdrachten.

Bouw als opdrachtgever een eigen flexpool zonder de hoge kosten van een bemiddelaar maar wel met de voordelen van de backoffice van een bemiddelaar.

 

Registreer je nu of neem vrijblijvend contact met ons op. 

 

Download gratis de APP

ZZP Wet

 ZZP Wet

 

Volg het all-in-one platform ook op social media 

     

Maak vrijblijvend een account aan
en vereenvoudig je back office

Betaal alleen 5% voor de inzet van ZZP'ers.

Image